What Harvey did with Houston’s coolest bayou mod, and what Stern & Bucek is doing to organize it for the following flood

Filed paperwork recently with the historical commission of the city the extent of the Flood damage In the 1960 frame Harperhaus via Westminster Dr. and what Stern & Bucek has planned for the house second repetition in 11 years. The Houston architecture firm’s first renovation Harwood Taylor‘s original design smoothed the rough edges of its earlier additions and restored its 50s grandeur. Harvey floods filled the house Buffalo Bayou living room, Pictured above after repeating 2007 until almost half as high.

These inside view shows how the structure takes you down to the living room and bayou:

***

A drawing of the west side of the building shows how the floor level differs from the Entrance left to progressive larger rooms right – everything under a Flat roof:

However, this progression makes the structure fragile. During Harvey, water flowed north from Buffalo Bayou Towards the living room (visible at the bottom left), in this direction:

It rose a little bit more than 8 ft. Above ground level, Topping-out ceremony at dashed line below:

A subordinate addition to the house was already cleared. In order to protect the building from future floods, Stern & Bucek is now proposing that this room be equipped with a wood clad, 1 ftthick concrete block wall indicated in the bare floor plan below, with north direction on the right:

A couple of non-original windows, a garage door, and some siding – all of which were submerged – would have been away from the east side of the house to make way for the new wall.

HVAC equipment would now be housed in the ground floor extension relocated in his own private room on the Top, roof. The Houston Historical Commission is due to vote on the changes Tomorrow.

Floor plan and views: Stern & Bucek

Washing and wearing

Comments are closed.